Makelaars

Makelaars in Barcelona

Veel onkruid in de tuin

Zoals in ieder land zijn er goede en slechte makelaars. Het enige is dat er in naar onze mening wel een flink overschot is aan slechte makelaars. Wellicht komt dat door het ontbreken van enige voorwaarden voor het starten van een makelaardij. Een makelaar aangesloten bij API zou wellicht wat garanties kunnen geven. Als je koopt lijken de meesten niet echt te luisteren naar wat je zoekt en als je net begint met zoeken zul je dus ook vrij veel tijd besteden met het bezoeken van troep. Als je verkoopt kun je dus ook redelijk wat bezoeken verwachten die ongeveer 25 seconden duren.

Lees hier alles over een huis kopen in Barcelona

In Spanje gaat het even iets anders qua makelaarskosten dan in Nederland, je had het ook niet anders verwacht uiteraard.

Hier geef je zelf aan wat je wilt hebben voor je huis en daarna is het aan de makelaar om te bepalen voor hoeveel hij het in de markt zet. Het verschil is dus voor hem! Dat kan echter wel eens een vrij fors bedrag zijn en het komt regelmatig voor dat ze je onder druk zetten om je prijs te verlagen terwijl zij wel aan hun marge vasthouden. De makelaar onderhandelt dus ook voor je. Toen wij onze piso verkochten hebben we dat dus even andere gedaan en iedere makelaar zou 2% ontvangen over de uiteindelijk verkoopprijs en wij onderhandelden met de kopers. De meeste makelaars gingen daar, na wat moeizame blikken, mee akkoord. Uiteindelijk verkochten we het aan bekenden van de bovenburen zonder makelaar.

Zorg er voor dat je de uiteindelijke afspraken met kopen/verkoper rechtstreeks uit onderhandelt. De meeste makelaars vangen hun commissie bij het tekenen van de arras en zijn daarna verdwenen.