Een huis kopen in Barcelona

De markt op zijn kop

Als je denkt dat Spanje goedkoper is dan Nederland heb je in de meeste gevallen gelijk. Echter, als je overweegt om een huis te kopen kun je hier flink de portemonnee trekken! Als ik zeg huis bedoel ik eigenlijk een piso want voor de meeste gewone stervelingen is een huis buiten bereik. In Barcelona beginnen die vanaf een miljoentje en het ligt geheel aan de regio waar je zit maar in de kleine dorpjes begint het bij 500K en in de wat populaire (Sant Cugat, Castelldefels, heel Maresme) ligt het toch rond de 650K. Daar moet je toch flink bovenmodaal voor zijn zeker gezien een recent artikel dat 53% van de Spanjaarden niet boven de 12.000 euro per jaar komen.

Er is een flink aanbod in pisos, iedere zondag heeft de La Vanguardia 25 pagina’s vol met advertenties. Verder zijn er nog de diverse regionale makelaars krantjes die als een virus bij alle winkels worden verspreid.

Verder staat het aantal makelaars kantoren in hetzelfde rijtje als banken, bakkers en kiosken; op iedere hoek zit er wel eentje alhoewel met de huidige crisis in de bouwsector er al heel wat makelaars het loodje hebben gelegd.

Je verbaast je in Spanje trouwens over de hoeveelheid nieuwbouw. Het gaat onverdroten voort en je vraagt je af hoe het kan dat ze hier in staat zijn om meer te bouwen dan Frankrijk, Duitsland en UK bij elkaar en het klaarblijkelijk ook nog te verkopen. Zelfs in ons kleine dorpje wordt er rustig een hele nieuwe wijk uit de grond gestampt met 350 pisos en die schijnen allemaal al weer verkocht te zijn. A 500K voor 90m2, toch niet lullig. UPDATE AUG 08: Er wordt op dit moment geen baksteen meer verkocht in Spanje. Constructoren en makelaars gaat failliet en er staat een enorme hoeveelheid nieuwbouw te koop. Er is een tevens een flinke daling te merken in de nieuwbouw prijzen. Als je hard onderhandelt kun je zeker wat goeds kopen tegen een relatief goede prijs.

Vergeet niet een goede inboedelverzekering af te sluiten als je iets gekocht hebt!